fbpx

Tomas Mor

Tomas Mor, rođenje 1478. godine u Londonu. Po završetku osnovnog obrazovanja postao je paž kanterberijskog nadbiskupa Džona Mortona. Tu je imao priliku da se upozna sa opasnostima i intrigama u politici, što je ostavilo veliki uticaj na njegov život. Pod Mortonovim pokroviteljstvom i uz očevo odobrenje, Mor je na Oksfordu studirao grčku i latinsku književnost. Međutim, toliko se posvetio studijama da je to izazvalo zabrinutost njegovog oca, koji je smatrao da je za Tomasa neophodno da nauči i nešto korisno, pa je primorao svog sina da se vrati u London i da studira prava. Iako su studije prava bile veoma teške i zahtevne, Mor je nastavio sa izučavanjem grčkog i latinskog jezika, filozofije,književnosti i teologije uz poznate učitelje, kao i uz pobožne i učene kartezijance. Kasnije je upoznao i Erazma Roterdamskog, s kojim se brzo sprijateljio i koji mu je čak posvetio svoje delo Pohvala ludosti.

Morovo najpoznatije delo je Utopija, u kojem kritikuje društvene prilike u Engleskoj i suprotstavlja im viziju o idealnoj zajednici na zamišljenom ostrvu Utopiji.

Mor je ukazao na nešto što uvek treba da se ima u vidu: što je državna vlast jača i sigurnija u sebe, to su pravda i sloboda dalji. Društvo organizovano odozgo na dole, preko diktata i autoriteta, ma koliko „kompetentni” ti autoriteti bili, daleko je od Morovog ideala. Mor poručuje da samoukidanje privatnog vlasništva, bez prateće reforme sistema nepravde, nije dovoljno. Društvo je potrebno urediti tako da se poštuju vrednosti koje dele svi, a da njegove institucije sprovode volju građana. Sve drugo nije dostojno čoveka.