fbpx

Rastko Petrović

Rastko Petrović je rođen 1898. u porodici koja je imala još jednog umetnika – njegovu sestru Nadeždu, čuvenu slikarku. Pored književnog dela po kome je poznat, u dva navrata je službovao kao diplomata Kraljevine Jugoslavije. Politička situacija nepovratno je uticala na njegovo delo. Kao sedamnaestogodišnjak, zajedno sa porodicom prelazi Albaniju. Posle povlačenja sa vojskom preko Albanije, odlazi u Pariz gde studira prava, književnost i istoriju umetnosti. U Parizu se upoznaje sa avangardnim umetničkim i književnim krugovima, među njima i sa budućim nadrealistima. Pod njihovim uticajem 1921. piše roman “Burleska gospodina Peruna boga groma” o životu staroslovenskih božanstava. U romanu razbija do tada ustaljeno jedinstvo vremena, prostora i radnje. Po završetku studija prava se vraća u Beograd, gde 1922. objavljuje knjigu “Otkrovenje”. U ovoj knjizi napušta sva obeležja starog stiha. Razgrađuje jezičku strukturu da bi dopreo do izvanpojmovnih sadržaja. Pod snažnim uticajem psihoanalize prelazi na bavljenje podsvesnim i metafizičkim.

Knjigom “Otkrovenje” definiše novu stilsku odrednicu – pravoslavni ekspresionizam. Dve godine kasnije postaje jedan od urednika nadrealističkog časopisa “Svedočanstva”, u kome objavljuje eseje i kritike, a u poslednjoj svesci i originalan crtež Pabla Pikasa, koji mu je slikar poslao iz Pariza. Diplomatijom počinje da se bavi 1926. kada ga Vlada Kraljevine Jugoslavije šalje u rimsko poslanstvo. Početak diplomatske službe ga ne ometa u književnom radu. Počinje da se interesuje za egzotične predele i narode. Odlazi na putovanje u Afriku, gde beleži veliki broj fotografija i crteža. Objavljuje putopise “Afrika” 1930. i “LJudi govore” 1931. godine.

Prelazi u diplomatsku službu jugoslovenskog poslanstva u Sjedinjenim Američkim Državama 1935. godine, prvo na mesto vicekonzula u Čikagu, a potom na mesto prvog sekretara ambasade. U Americi ostaje sve do sloma Kraljevine 1945. godine, gde i umire 1949. ne doživevši objavljivanje svog najobimnijeg dela, romana “Dan šesti”. Prvi moderni roman o povlačenju preko Albanije, “Dan šesti” objavljen je tek 1960. godine.