fbpx

Martin Ejmis

Martin Ejmis (1949) – engleski pisac koji je stekao ugled jednog od najinovativnijih i najuticajnijih predstavnika britanske književne scene. Zajedno sa Džulijanom Barnsom, Ijanom Mekjuanom, i još nekoliko pisaca srednje generacije, pripada grupi koju popularno nazivaju “oksfordske mudrice” (Oxford wits), zbog svog obrazovanja i uticaja koji imaju na književne tokove u Britaniji.

Rođen Oksfordu, gde mu je otac, čuveni pisac i dobitnik Bukerove nagrade, Kingsli Ejmis, radio doktorat. Detinjstvo provodi u Južnom Velsu, gde otac dobija mesto predavača. Kasnije se iz istih razloga porodica seli na godinu dana u Prinston, da bi se potom vratili u Englesku i skrasili u Kembridžu. Sa dvanaest godina roditelji mu se razvode, a on provodi sledeću godinu sa majkom, bratom i sestrom na Majorki u Španiji. Zbog prihvatanja uloge u filmu prekida školovanje. To je bio film “Vetar sa Jamajke” (1965), sa Entonijem Kvinom i Džejmsom Kobnurnom, u kome je Ejmis igrao jednog iz grupe mališana čiji brod otimaju pirati…

Školovanje, potom, nastavlja sa privatnim učiteljima, od kojih ga jedan opisuje čak kao “retko neobećavajućeg”. Nakon što ga je maćeha, spisateljica Elizabet Džejn Hauard, upoznala sa delom Džejn Ostin, odlučuje da se sprema za Oksford, koji završava sa najboljim ocenama. Dugo godina radio je u novinarstvu, najpre kao kritičar za londonski “Observer”, a zatim i kao književni urednik mnogih novina, kao što su “Times Literary Supplement” i “New Statesman”. Iako je napustio posao urednika da bi se posvetio pisanju, i danas mu redovno izlaze članci u “Njujorkeru”. Martin Ejmis do sada je napisao osamnaest romana.