fbpx

Italo Zvevo

Italo Zvevo (Trst, 19. 12. 1861. – Motta di Livenza, 13. 9. 1928.) je bio italijanski književnik (Pravo ime mu je bilo Ettore (Hector Aron) Schmitz). Priznat tek posle smrti kao jedan od najvažnijih modernih italijanskih pisaca. Počeo je skromno i gotovo privatno. Neuspeh njegovih romana naterao ga je da se više posveti trgovini i poslovima.

Zbog poslovnih putovanja u Englesku, morao je da počne da uči taj jezik i učitelj mu je postao Džejms Džojs koji je u to vreme živeo u Trstu i u Berlic školi predavao engleski. Ovaj je bio oduševljen onim što je Zvevo do tada pisao (Jedan život i Senilnost). Džojs je lično počeo da se zalaže da njegova dela budu prevedena na engleski i francuski i tamo objavljena, tako da je Zvevo najpre doživeo priznanje i slavu u inostranstvu. To je Zveva ohrabrilo da se opet lati pera, te da posle mnogo godina književnog ćutanja objavi roman Zenova svest.

Ovaj roman je izašao baš godinu dana posle Džojsovog Uliksa i na neki način oba odražavaju sličan pristup unutrašnjem stanju glavnih junaka i njihovom razvojnom procesu i odnosu prema svome gradu.
U svoja tri romana je dao potresnu sliku dekadencije građanskog čoveka u kosmopolitskom ambijentu rodnoga Trsta. Pod velikim uticajem Frojdovog učenja u svojim delima je iskazao sposobnost da istančano tumači duboke slojeve ljudske svesti. Pisao je i priče i komedije.