fbpx

U pripremi

 

Benedikt Vels – TVRDO SRCE ZEMLJE

Grejdi u Misuriju, gradić sa sedamnaest hiljada duša, četrdeset devet tajni i jednim slavnim pesnikom, 1985. godine. Šesnaestogodišnji Sem je tih, povučen, uplašen i usamljen. Ne ume sa vršnjacima, ali ume sa gitarom i sa brojevima. Kako bi pobegao od briga kod kuće i majčine teške bolesti, tokom letnjeg raspusta počinje da radi u jedinom bioskopu u gradu. Bioskop je doduše pred zatvaranjem, baš kao i lokalna knjižara i dajner u kom se već generacijama okupljaju srednjoškolci, jer otkako je zatvorena fabrika tekstila, nekadašnji stub zajednice, i proizvodnja premeštena tamo gde je jeftinija radna snaga, stanovništvo se osipa, a grad propada.

U srži teskobe, kada moraš da napraviš korak napred, makar za sobom ostavio ono što voliš, i kada nikada više ne možeš biti onakav kakav si bio nekad, ipak će ovo biti priča o prvom poljupcu, o prijateljstvu koje nastane kada vidimo druge onakvima kakvi jesu umesto onakvim kako ih mi zamišljamo, o tome šta se dešava na krovu bioskopa u toplim letnjim noćima za vreme festivala na jezeru, o tome šta je skok u ponor bez udarca o tlo, o tome zašto Džordž Lukas ne može da omane, o pokušajima da se nasnimi kaseta sa radija, a da voditelj ne priča tokom pesme, o gibsonki Martija Mekflaja, o tome šta znači kada se zakuneš u Bilija Ajdola i šta je Brusomobil.

Red melanholije, red euforije, nežno ljubavno pismo odrastanju i jednoj posebnoj deceniji.

 

 

Viljem  Šekspir – KORIOLAN

Koriolan je tragedija Viljema Šekspira, napisana između 1605. i 1608. godine. Komad je zasnovan na životu legendarnog rimskog vojskovođe Gaja Marcija Koriolana. Jedna je od poslednjih Šekspirovih drama.

Staraju se za nas! Nije nego! Nikad se oni nisu za nas brinuli; pustili su nas da gladujemo, a ambari su im nakrcani žitom; donose zakone o zelenaštvu u korist zelenaša; iz dana u dan ukidaju korisne mere protiv bogataša i uvode sve strože uredbe da okuju i obuzdaju siromahe. Ako nas ne pojedu ratovi, oni će; to je sva njihova ljubav prema nama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernhard Šlink – Unuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štefani for Šulte – Dečak sa crnim petlom