fbpx

U pripremi

 

Štefani for Šulte – DEČAK SA CRNIM PETLOM

 

Jedanaestogodišnji Martin nema ništa osim košulje na leđima i svog crnog petla, i zaštitnika i prijatelja. Seljani izbegavaju dečaka koji je previše neobičan. Previše pametan i ljubazan. Radije bi se prema njemu ponašali loše nego da prepoznaju njegove talente. Kada Martin iskoristi šansu i krene sa slikarom, ovaj ga vodi u užasan svet gde, zahvaljujući svom saosećanju i pameti, može da odoli i postane spasitelj onih koji su još neviniji od njega.

 

 

Viljem  Šekspir – KORIOLAN

Koriolan je tragedija Viljema Šekspira, napisana između 1605. i 1608. godine. Komad je zasnovan na životu legendarnog rimskog vojskovođe Gaja Marcija Koriolana. Jedna je od poslednjih Šekspirovih drama.

Staraju se za nas! Nije nego! Nikad se oni nisu za nas brinuli; pustili su nas da gladujemo, a ambari su im nakrcani žitom; donose zakone o zelenaštvu u korist zelenaša; iz dana u dan ukidaju korisne mere protiv bogataša i uvode sve strože uredbe da okuju i obuzdaju siromahe. Ako nas ne pojedu ratovi, oni će; to je sva njihova ljubav prema nama.

 

Bernhard Šlink – Unuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luj de Bernijer – Ptice bez krila

 

Marko Aurelije – Samom sebi