fbpx

U pripremi

Luj de Bernijer – PRAŠINA ŠTO SA SNOVA PADA

U kratkim zlatnim godinama,  za vreme vladavine kralja Edvarda VII, Rozi Makoš i njene tri sestre odrastaju u idiličnom i ekscentričnom domaćinstvu u Kentu, sa svojim „drugarima“ „Pitovcima“ s jedne strane ograde i Pendenijevcima“ s druge. Ali njihov dečiji svet pun nevinosti i avantura se u potpunosti urušava kako na ulasku u odraslu dob.

Za Rozi, put koji predstoji je pun izazova: rastrzana između ljubavi prema dvojici mladića, obaveza i volje da proživi život punim plućima, mora se snalaziti u teškim vremenima koja su je zadesila. Mogu li ona i njene sestre da izgrade nove živote iz prilika i razaranja koja prate Veliki rat?

Veličanstveni i dirljivi roman Luja de Bernijera prati živote nezaboravnih likova u trenucima tranzicije iz Edvardijanskog doba u Veliki rat. Likovi započinju potragu za tragovima sreće koji se još naziru iz prethodnog vremena, i pokušavaju je sačuvati.

 

 

 

 

Džon Vilijams – AVGUST

Roman kojim je Džon VIlijams, autor kultnog Stonera, osvojio najznačajniju američku književnu nagradu National Book Award priča je o životu utemeljitelja Rimskog Carstva Gaja Oktavijana, nama poznatijeg kao Avgust. Ravan klasicima Ja, Klaudije Roberta Grevsa i Hadrijanovim memoarima Margerit Jursenar, Vilijamsov Avgust nije samo portret čoveka koji od bolećivog mladića postaje tridesettrogodišnji gospodar sveta, ili ostareli vladar koji se zbog Rima odriče onoga što mu je najmilije – on je i zadivljujuća freska u kojoj Vilijams oživljava jedan od najuzbudljivijih delića svetske istorije: razdoblje od smrti Julija Cezara do poslednjih Avgustovih dana, sa svim njegovim ratovima i razdorima, najistaknutijim protagonistima, državnicima, umetnicima i ratnicima.

„Najbolji istorijski roman američke književnosti“ – The Washington Post

 

 

 

 

Anri Barbi – PAKAO

Mladić koji boravi u pariskom pansionu pronalazi rupu u zidu iznad svog kreveta. Naizmenično voajer i gledalac, on opsesivno proučava privatne trenutke i tajne aktivnosti svojih komšija: porođaj, prva ljubav, brak, izdaja, bolest i smrt – svi mu se predstavljaju kroz ovu špijunsku rupu. Decenijama ispred svog vremena, „Pakao“ je šokirao i skandalizovao javnost kada je prvi put objavljen na engleskom jeziku 1966. Čak i tako, Nova Republika je pohvalila „lepotu nervoznih, a fluidnih ritmova knjige … Knjiga raspršuje životne iluzije. ”

 

Viljem  Šekspir – KORIOLAN

Koriolan je tragedija Viljema Šekspira, napisana između 1605. i 1608. godine. Komad je zasnovan na životu legendarnog rimskog vojskovođe Gaja Marcija Koriolana. Jedna je od poslednjih Šekspirovih drama.

Staraju se za nas! Nije nego! Nikad se oni nisu za nas brinuli; pustili su nas da gladujemo, a ambari su im nakrcani žitom; donose zakone o zelenaštvu u korist zelenaša; iz dana u dan ukidaju korisne mere protiv bogataša i uvode sve strože uredbe da okuju i obuzdaju siromahe. Ako nas ne pojedu ratovi, oni će; to je sva njihova ljubav prema nama.