fbpx

U pripremi

Luis Kerol – Alisa u zemlji čuda

Otkrivajući nepoznati svet podsvesnih predstava, čudesnih junaka i nemotivisanih obrta i nastojeći da svaku logiku preokrene, Luis Kerol je pokazao kako književnost za decu može da pređe u sferu moderne književnosti. Iz Kerolove ljubavi prema deci nastala je jedna od najpopularnijih knjiga za decu koja ne samo da ima važno mesto u istoriji književnosti, nego je postala i važan deo mnogih drugih umetnosti, koje potvrđuju njegovu lepotu i vrednost.

 

Marko Aurelije – Samom sebi

Delo Samom sebi, nije (auto)biografija u uobičajenom smislu, već otkrivanje unutrašnjeg života; to su komentari i zapovesti autorovog moralnog života, memoari njegovih misli. U ovim obraćanjima sebi, ovim načelima i pravilima života i morala, on otkriva svoje najtajnije misli, ne prikriva slabosti i prekore, već podstiče sebe da napreduje na putu vrline.

 

 

Petar II Petrović Njegoš – Luča mikrokozma / Izabrane pesme

Njegoševo pesničko ja uvek traži odgovore, uvek polazi od sopstvene iskre i zagledano je u nju, u sebe, tražeći božanske niti posvuda, jer je pesnik ipak najbliži da shvati i pomiri ambivalentnosti ljudske prirode. Njegove pesme govore neprestano o kontrastu luče i mraka, borbi protiv prolaznosti i ništavila, neprestanoj svesti o smrti naspram božanskog porekla duše i ljudskoj misli kao dokazu besmrtnosti naše iskre.

 

Džo Dejvid Braun – Mesec od papira

Majkl Šejbon – Čudesne avanture Kavalijera i Kleja

Grupa autora – Anatomija mačke (Mačka je mačka je mačka je mačka)

Bernhard Šlink – Bekstva od ljubavi

Miloš K. Ilić – Zbirka priča

Jukio Mišima – Mornar koji je izneverio more

Jukio Mišima – Šum talasa

O. Henri – Američke priče 1

O. Henri – Američke priče 2

O. Henri – Kupus i kraljevi