fbpx

Skrivene koristi od toga da se bude loš

Novo izdanje u našoj biblioteci “Posebna izdanja” je knjiga Ričarda Stivensa Crna ovca (Nije ni tako loše biti loš). 

Ričard Stivens je ušao u žižu svetskih medija svojim istraživanjem psiholoških dobiti od psovanja, a sada u ovoj knjizi on usmerava svoj pogled na još jednu iznenađujuću i pomalo bizarnu naučnu oblast. Da li znate nešto o tome kako strah može biti zamena za ljubav? Zašto je padobranstvo lek za stres, ili kako nauka čini da se svako, pa čak i sami naučnici, osećaju glupo (i zašto je to dobro)? Dobitnik je IG Nobelove nagrade za 2010. godinu (Nagrada Ig Nobel je nagrada koja se dodjeljuje za naučne radove komične prirode i sumnjive svrhovitosti, kao parodija Nobelove nagrade.)

Crna ovca je fascinantno, neubičajeno putovanje kroz psihološku nauku. Više razgovor u kafiću nego prava naučna knjiga, ona baca novu svetlost na niz životnih oblasti, od samog života i smrti, do seksa i romanse, od uzbuđenja do dosade ili od opijanja do psovanja.

Čitanje ove knjige promeniće vaš pogled na seks, sve vrste zavisnosti, loš govor i brzu vožnju. Nikada više nećete misliti o ljubavi, stresu, dosadi ili smrti na isti način kao do sada. Budite spremni na mnogo skrivenih koristi od toga da se bude loš.

Iz predgovora autora:

Kao ljudska bića, treba da rizikujemo i podsetimo se da smo živi. Svakako, trik je u preduzimanju samo onih rizika koji će u krajnjem ishodu biti u našu korist, a ne onih od kojih bismo verovatno stradali. Na rizikovanje se obično gleda kao na nešto neodgovorno i loše – ali biti loš ima i svojih prednosti, ne samo za pojedinca nego i znatno šire. (…)

Ova knjiga je puna najneverovatnijih priča iz sveta psihologije kao nauke, koje ilustruju da biti loš skriva i izvesne koristi. Učinio sam sve što je u mojoj moći da precizno predstavim tu nauku u ovoj knjizi, ali u tome leže i neke zamke. Ponekad pojednostavljeno opisujem istraživanja, pa umesto da o njima govorim do finesa, govorim samo o delovima koji su relevantni. To činim jedino zato da bih čitaocu lakše objasnio psihološku nauku i olakšao mu njeno razumevanje.

Besplatno možete pročitati predgovor i prvo poglavlje knjige OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *