fbpx

Tvrdo srce zemlje (Benedikt Vels)

900 рсд 810 рсд

Grejdi u Misuriju, gradić sa sedamnaest hiljada duša, četrdeset devet tajni i jednim slavnim pesnikom, 1985. godine.

Red melanholije, red euforije, nežno ljubavno pismo odrastanju i jednoj posebnoj deceniji.

“Ako vas ostavi ravnodušnim, nikada niste bili mladi” – Tereza Hubner, WDR 5, Keln

Opis

Grejdi u Misuriju, gradić sa sedamnaest hiljada duša, četrdeset devet tajni i jednim slavnim pesnikom, 1985. godine. Šesnaestogodišnji Sem je tih, povučen, uplašen i usamljen. Ne ume sa vršnjacima, ali ume sa gitarom i sa brojevima. Kako bi pobegao od briga kod kuće i majčine teške bolesti, tokom letnjeg raspusta počinje da radi u jedinom bioskopu u gradu. Bioskop je doduše pred zatvaranjem, baš kao i lokalna knjižara i dajner u kom se već generacijama okupljaju srednjoškolci, jer otkako je zatvorena fabrika tekstila, nekadašnji stub zajednice, i proizvodnja premeštena tamo gde je jeftinija radna snaga, stanovništvo se osipa, a grad propada.

 

U srži teskobe, kada moraš da napraviš korak napred, makar za sobom ostavio ono što voliš, i kada nikada više ne možeš biti onakav kakav si bio nekad, ipak će ovo biti priča o prvom poljupcu, o prijateljstvu koje nastane kada vidimo druge onakvima kakvi jesu umesto onakvim kako ih mi zamišljamo, o tome šta se dešava na krovu bioskopa u toplim letnjim noćima za vreme festivala na jezeru, o tome šta je skok u ponor bez udarca o tlo, o tome zašto Džordž Lukas ne može da omane, o pokušajima da se nasnimi kaseta sa radija, a da voditelj ne priča tokom pesme, o gibsonki Martija Mekflaja, o tome šta znači kada se zakuneš u Bilija Ajdola i šta je Brusomobil.

Red melanholije, red euforije, nežno ljubavno pismo odrastanju i jednoj posebnoj deceniji.

 

O autoru:

Benedikt Vels rođen je 1984. u Minhenu. Od šeste godine započinje njegov boravak u tri bavarska internata. Nakon što je 2003. godine maturirao, preselio se u Berlin. Opredelio se da ne studira, već da se posveti pisanju. Za život zarađuje raznim sporednim poslovima. Njegov zapažen prvenac Bekovo poslednje leto objavljen je 2008. i za njega je dobio Bavarsku nagradu za podršku umetnosti, a 2015. po njemu je snimljen i film. Napisao je još romane Otkačen i Kraj samoće, kao i zbirku priča Istina o laganju.
Tvrdo srce zemlje je njegov poslednji roman.

Dodatna informacija

Godina izdanja

2022.

Povez

Mek

Broj strana

260

Format

135*200

Prevod

Jelena Pržulj

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju;Tvrdo srce zemlje (Benedikt Vels)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *