fbpx
(1 recenzija korisnika)

Prisutnost

550 рсд 495 рсд

Roman po kome je snimljen kultni film “Dobro došli Mister Čens”

Trenutno nedostupno

Kategorije: , Oznaka:

Opis

Prisutnost je satirično-alegorijski roman, koji upire prst u besmislenost američkog društva sedamdesetih godina 20. veka, posebno njegove više klase i medijsko-političke elite. Kada baštovan Čens, koji je ceo život proveo opšteći samo sa biljkama i cvećem, bude izbačen sa imanja svoga dobrotvora nakon njegove smrti, realan svet koji se pred njim otvara i koji treba da razume, pokazaće se kao lišen bilo kakve ideje i sadržaja.

Ono malo toga što Čens u svojoj verbalnoj i umnoj ograničenosti uspeva da izrazi, ispraznom svetu visokog društva, ekonomskih magnata i političkih lidera, u kojem se sticajem okolnosti zatekao, zvuči kao iskonska mudrost i istina zaogrnuta u sliku simbola, pa gospodin Baštovan postaje njihov vizionar-savetnik, ličnost kojoj se dive i čija znanja hoće da usvoje.
Univerzalnost ove Kosinskove pripovesti prepoznaje se u njenom bukvalnom značenju oslobođenom satire i alegorije, gde se uočava da je istinska čovekova prisutnost u svetu i životu ostvarljiva samo onda kada je on, kao gospodin Čens, sveden na svoju ljudsku jednostavnost i prirodnost. Tako je i bašta iz koje je Čens ponikao i pošao u spoljašnji svet, Kosinskova slika rajskog vrta, suprotstavljenog savremenom svetu apsurda i ispraznosti.

Dodatna informacija

Godina izdanja

2014.

Povez

Mek

Format

135×200

1 recenzija za Prisutnost

  1. thecuretopfun

    Sjajan roman po kome je snimljen isto tako dobar film. Vredi pročitati.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se svideti …