fbpx

Pobuna (Vladislav Rejmont)

850 рсд 723 рсд

ŽIVOTINJSKA FARMA, PRE ŽIVOTINJSKE FARME

Kategorije: ,

Opis

Rejmontov roman ,,Pobunu” mnogi upoređuju sa Orvelovom ,,Životinjskom farmom” jer su po tematici jako slični. I danas se vode polemike oko toga da li je Orvel poznavao (i iskoristio kao inspiraciju) Rejmontovo delo. Vladislav Rejmont je 1924. pored velikana kao što su Tomas Man, Maksim Gorki i Tomas Hardi osvojio Nobelovu nagradu za književnost.
Zbog toga nema sumnje da se i delo ,,Pobuna” može smatrati klasikom književnosti.
Roman je pisan u obliku basne koja opisuje ustanak životinja protiv čoveka i njihov odlazak na čelu sa vođom psom Reksom na putovanje u lepše zemlje gde će moći da žive srećno i slobodno.
Roman je bio zabranjen do 2004. kada je objavljeno službeno izdanje. Razlog zabrane je bio taj što su cenzori primetili izvesnu kritiku Oktobarske revolucije i totalitarizma.
Naravno, cenzori su bili u pravu, a ovaj antiutopijski roman apsolutno zaslužuje mesto u ovom žanru pored Orvelove ,,Životinjske farme.”

Citati:

“Dele nas velike razlike. Mi smo slobodni od pradavnih vremena i slobodni ćemo ostati. A vama je teško bez batina, tovilišta, lanaca i gotovih obroka. Pobunio si stada, a u ime čega? Žderanja, izležavanja, razmnožavanja, bezbrižnog života i umiranja smrću gotovana. Za nas vukove nisu takvi ideali! Naš život je borba, prevara, pobeda i slobodna igra života!”

“Nama niko ne vlada, ali upravljamo se mudrim, pradavnim zakonima. Ne sviđaju ti se, jer šta ti možeš znati o slobodi? Ljudi su te podučavali svom poimanju slobode bičem i izgladnjivanjem. Oteo si se s lanca, sužnju, i besramno laješ na stvari koje ne razumeš.”

“Jer se svi rukovode ljudskom milošću i tamo vlada njihov bič. Ne jedu se međusobno, ali ih čovek proždire sve. Kakvu sliku o sebi nudi nekad velika zajednica kopita, rogova i krila? – sliku tegleće marve, koja je za malo hrane i krov nad glavom prodala svoju slobodu, svoju snagu i svoju krv. Živite, množite se i umirete samo za dobrobit čoveka! Tvoja koža ne pripada tebi, kao ni tvoje kosti ili tvoja dlaka! Sram bilo one koji su zavoleli ropstvo! Ne znate čak ni da se pobunite! Znate samo da se žalite, pokorno primati batine i ližete noge svojim tlačiteljima.”

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju;Pobuna (Vladislav Rejmont)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *