fbpx

Komplet Italo Kalvino

Original price was: 3,470 рсд.Current price is: 2,500 рсд.

Ako jedne zimske noći neki putnik

Nevidljivi gradovi

Zamak ukrštenih sudbina

Markovaldo

Trenutno nedostupno

Opis

NEVIDLJIVI GRADOVI

Gradovi su kao i snovi sazdani od želja i strahova, iako je nit njihovog govora sakrivena, njihova pravila su apsurdna, prerspektiva je varljiva, i svaka stvar sakriva neku drugu.

 

U bašti sede ostareli Kublaj Kan i mladi Marko Polo – mongolski car i venecijanski putnik. Kublaj Kan je osetio da će uskoro doći do kraja njegovog carstva. Marko Polo okupira pažnju svog domaćina pričama o gradovima koje je video na putovanjima po carstvu: gradovi i pamćenje, gradovi i želje, gradovi i znakovi, gradovi i mrtvi, gradovi i nebo, trgovinski gradovi, skriveni gradovi. Dok je Marko Polo razvijao svoje priče, car otkriva da su ova fantastična mesta više nego što se čine.

 

U jednom gradu ne uživaš u sedam ili sedamdeset sedam lepota, već u odgovoru koji da na neko tvoje pitanje. – Ili pitanje koje ti postavlja terajući te da odgovoriš, kao Teba kroz usta Sfinge.

 

AKO JEDNE ZIMSKE NOĆI NEKI PUTNIK

„Ako jedne zimske noći neki putnik“ jeste roman o čitanju i roman o životu. U njemu Kalvino demistifikuje sam nastanak književnog dela i ukazuje na povezanost čitaoca i dela koje čita i čitalačko razumevanje koje gradi smisao samog dela. Na taj način je izrazio jedan od glavnih poetičkih usmerenja postmodernizma, ali i otvorio neke od tema kao što je (ne)mogućnost objektivnog saznavanja stvarnosti ili slagalice kao koncepta izgradnje i života i i književnog dela.
Roman se može čitati kao potraga za odgovorom na večno pitanje zašto čitamo književna dela.

Junaci romana, Čitatelj i Čitateljka, sreću se u knjižari, oboje sa željom da pronađu nastavak romana koji su započeli da čitaju a koji je greškom izdavačke kuće prekinut na pola, umetanjem tabaka nekog drugog romana. Avantura čitanja vodiće ovo dvoje mladih ljudi iz romana u roman, kao kroz spiralu koja se nikada ne završava. Svaki roman koji započinju da čitaju predstavljaće svojevrsnu raskrsnicu na njihovom ličnom životnom putu. Preplitanje života i književnosti očituje se u ovom romanu slikom multiplikovanih romana, čiji završetak je nedostupan junacima sve dok ne spoznaju da su oni samo junaci svih tih romana koje čitaju i da samo oni mogu da utiču na razvoj radnje i na sam (srećni) završetak kojem toliko teže.

ZAMAK UKRŠTENIH SUDBINA

U ovom romanu, kao i u ostaloj svojoj prozi, Kalvino predstavlja čovekov život i ljudske odnose specifičnim simboličkim slikama i „zamaskiranim“ svetom bajke i legende. Smeštajući radnju ove neobične priče u srednji vek, Kalvino koristi složen spektar obrednih karnevalskih formi tog doba da izrazi punoću i višeznačnost ljudskih života. Smeštajući svoje junake u karnevalskoj noći u neimenovani zamak usred šume, i lišavajući ih hijerarhijsko-socijalnih određenja i podela, on im dopušta da igrom tarot karata ispredaju svoje živtone priče i kreiraju njihov dalji tok u međusobnom nesputanom ukrštanju.

Neizvesnost ljudskog života, uticaj igre slučaja i (ne)svesnih odluka na pojedinačne sudbine bude  radoznalost i uzbuđenje čitaoca zbog čega on ne ispušta iz ruku ovaj roman-minjon.

 

MARKOVALDO

Markovaldo je zbirka od 20 priča, po 5 za svako godišnje doba.

Glavna ličnost zbirke je zaljubljenik i tragač za prirodom u velikom otuđenom industrijskom gradu. On sanja o svežim, mirisnim letnjim noćima, oduševljeno prati rast pečuraka izniklim pukim slučajem u lejama bulevara, uživa u jednom avgustovskom prazničnom danu, u pustom i praznom gradu bez ljudi, bez saobraćaja. Maštar i sanjar, on živi u svom svetu, zamišljenom svetu dalekih zemalja i drugih vremena.

U neprekidnom dvoboju sa stvarnošću, Markovaldo neprestano gubi. Njegovi porazi uvek su utkani u komičnost situacije, tako da se u svesti čtalaca upečatljivije zadržavaju, ali ne izazivajući žaljenje i tugu, već neizmernu simpatiju i osećanje nežnosti prema glavnom junaku.

Beleška o autoru:

 

Italo Kalvino (1923–1985) bio je italijanski pisac i novinar. Rođen je na Kubi a detinjstvo proveo u San Remu. Poslednje godine Drugog svetskog rata priključio se partizanskom pokretu. Kasnije se politički aktivirao u krugu italijanskih intelektualaca komunista okupljenih oko izdavačke kuće Einaudi. Kalvino je jedan od najznačajnijih italijanskih pisaca dvadesetog veka, a svakako najoriginalniji: tematski i stilski sasvim različit od svih dominantnih književnih struja i pravaca tog doba.

Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, bio je predlagan za Nobelovu nagradu.
Njegov književni opus je obiman i značajan gotovo u celosti a najznačajnija dela su: Ako jedne zimske noći neki putnik, trilogija Naši preci, Kosmikomike, Nevidljivi gradovi, Američka predavanja.

Dodatna informacija

Godina izdanja

2020

ISBN

9788644707493

Broj strana

222

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju;Komplet Italo Kalvino”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *