fbpx

Izabrana dela Ernesta Sabata

Original price was: 4,730 рсд.Current price is: 3,500 рсд.

Trenutno nedostupno

Opis

Ernesto Sabato (24.06.1911 – 30.04.2011) je bio argentinski fizičar i književnik. Doktorirao je fiziku na Universidad de la Plata. Smatra se jednim od najznačajnijih argentinskih pisaca. Pre književne karijere bavio se fizikom, najpre u okviru Fondacije Kiri, a potom i kao profesor na Univerzitetu la Plata. Nauku ostavlja 1945. godine i započinje književni rad.

Iako je veliki pisac, napisao je samo tri romana, i mnoštvo eseja. Ti romani čine trilogiju i bave se problemom ludila i mračnim stanjima uma kao što su nasilje, rodooskvrnuće, manija proganjanja. Kombinujući iskustva egzistencijalne poetike (roman Tunel) sa elementima magičnog realizma (O junacima i grobovima), te narativnim strategijama karakterističnim za postmodernu (Abadon anđeo uništenja) Sabato je stvorio osoben, neponovljiv literarni kaleidoskop i svrstao se u red najznačajnijih pisaca druge polovine 20. veka.

Otpor

Otpor je knjiga u kojoj Ernesto Sabato kao budni posmatrač ljudske egzistencije poziva na pobunu protiv čovekovog duhovnog pada i gubitka međuljudske bliskosti. Ona dolazi kao posledica uništavanja kulturnih vrednosti na kojima su počivale generacije.

Piščeva duboka zabrinutost za čoveka koji, usled gubitka povezanosti sa drugim ljudima i uzdizanjem svog sopstvenog ja, vodi život na granici beznađa, podstiče čitaoca na promišljanja o vlastitiom životu i idealima kojima savremeni čovek teži. Šta za čoveka predstavlja sreća i koliko je spreman da u nju uključi  i druge ljude? Da li je uživanje u materijalnom postalo osnovni čovekov ideal i ko je glavni krivac za to? Ovo su samo neka od pitanja koja autor iznosi pred čitaoca u nadi da će podstaći promene koje će čoveka vratiti istinskim humanističkim vrednostima, a spremnost da se otvorimo za drugog čitavim bićem jedan je od preduslova koji su neophodni za čovekovu istinsku sreću.

 

Čovek postmodernizma okovan je udobnostima koje mu obezbeđuje tehnika, i često se ne usuđuje da se prepusti dubokim iskustvima kao što su ljubav ili solidarnost. Paradoksalno je, međutim, to što će ljudsko biće da se spase tek ako svoj život stavi na kocku za drugog čoveka, za svoga bližnjega, za svoga komšiju, za napuštenu decu koja po ulicama drhte od studeni, na vetrometini, nemajući zaštitu kakvu njihove godine iziskuju, što će nositi kao živu ranu do kraja života.

Tunel

Tunel je zgusnuta unutrašnja drama čoveka koji je paralisan svojom opsesivnom ljubavlju prema ženi koju slučajno sreće i na koju projektuje svoju potrebu za istinskim podudaranjem sa drugim ljudskim bićem. Ernesto Sabato u ovom romanu otvara problem psihologije-tunela, kod onih ličnosti koje postaju robovi sopstvene senzitivnosti, nesposobni da sagledaju svet objektivno i uključe se u njega.

O junacima i grobovima

Roman O junacima i grobovima je nastao 1961. godine i autoru je doneo svetsku slavu. Sastoji se od četiri dela. U prva dva, Zmaj i princeza i Nevidljiva lica, opisuje se čudna ljubavna vezu između Martina, osetljivog mladića koji ima narušene odnose s roditeljima, i Alejandre, zagonetne devojke čudnog ponašanja, poreklom iz stare, nekada ugledne argentinske porodice. Treći deo. Izveštaj o slepima, opisuje morbidno istraživanje Fernanda Vidala Olmosa, okrutnog paranoika opsednutog slepcima i zlom. Poslednji deo. Nepoznati bog, bavi se Martinom i Brunom nakon tragedije najavljene na početku, njihovim savladavanjem životnih teškoća.

Abadon anđeo uništenja

Abadon anđeo uništenja, poslednje Sabatovo delo, vrlo je složen roman koji daje umetnički i društveni presek čitavog 20. veka i promišlja uzroke i smisao zla. U njemu se sam autor, Sabato, pojavljuje kao književni lik koji piše o događajima u Buenos Airesu 1973. Godine, a kao protagonisti tih događaja pojavljuju se junaci prethodnog Sabatovog romana O junacima i grobovima. Mešajući stvarnost i književnost, on razvija fiksaciju glavnog junaka o postojanju jezgra zla – sekti slepih prosjaka u katakombama velikog grada gde su okupljeni ljudi koji vladaju svetom.

Dodatna informacija

Težina 14 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju;Izabrana dela Ernesta Sabata”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *