fbpx

ПОСТОЈИ ЛИ УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ ЖИВОТА?

КО ЈЕ ИКАДА ЧУО ДА ПОСТОЈИ УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ ЖИВОТА – И ТО У РОМАНУ

 

Немојте читати даље ако вам књиге служе само да „одморите мозак“.

Овај текст је намењен онима који гледају суморним околностима право у лице; онима који откривају радости у малим стварима; онима који на неконвенционалан начин гледају на оно што изгледа врло познато – било да је то простор куће или света који нас окружује.

Ако, ипак, читате овај текст значи да ви знате да разлика између искуства и неискуства може значити разлику између среће и туге; између успеха и неуспеха?

Зато, замислите врло дугачку собу са вратима на оба краја. У тој соби се налази новац, привлачни људи оба пола, књиге које вам говоре тајне среће, мирис свежег цвећа, мачка која преде у крилу, верни пас који вам се радује, лопта као у школском дворишту, музика која узбуђује и… многе, многе друге вредне ствари. Али, такође, у тој соби су провалије без дна, замке, непријатељски људи и опасне звери везане на разним крајевима зидова. Морате да идете кроз ту собу, али слободно је да узмете шта год можете.

Сада, кад бисте имали избор да ли бисте изабрали 1) да идете кроз собу везаних очију или 2) да идете отворених очију и са писаним упутствима која места и које људе да посетите а које да избегнете?

Наравно, сви бисмо се ми определили за други избор у таквом случају. Зар није смешно, онда, да у таквој ситуацији идемо кроз живот везаних очију! Чак и кад постоји начин да се кроз живот иде са упутством и широм отворених очију! Наравно, сигуран начин за то је искуство. Упутство чине наталожене емоције из прича и сведочења које су на нас утицале.

Каква је улога емоција

Како то ради? Знате како мали људи воле добру причу. Како ће радије да их слушају него да једу, играју се или спавају – како вас понекад моле да им испричате причу, да им читате. То што им читате, и оно што сами прочитају одређује шта они треба да буду – њихови јунаци, њихови идеали који су створени да им изгледају предивно и достојно да буду узори, тад обликују карактере деце – и имају највећи утицај на њихов каснији живот.  Те приче и емотивно искуство које носе, често, узрокују разлику између успеха и неуспеха.

Људи (не само деца) су по природи радознали, љубопитљиви; воле да чују за судбине других, воле да знају што више детаља. На тај начин уче како да препознају ситуације и стања у којима се сами налазе. Упоређују своје са оним што други имају и што други раде.

Живот је такав – скачемо из догађаја у догађај, од лика до лика, без да знамо да никад више нећемо бити на истом по други пут. Зато је важно да видимо толико туђих искустава. Као приче у детињству – неке ликове заволимо а неке не, и то остане са нама цео живот; то нам помаже да препознамо и пребродимо сва искушења која нам се у животу појаве.

Е, сад, да ли сте икад погледали стамбену зграду и питали се шта се тамо догађа? Да ли сте икада погледали осветљени прозор преко улице и желели да знате шта ради особа унутра? Јесте ли икад видели неку старицу, обучену у скупу одећу, како шета пса и помислили, какав је њен живот? Какве су све ствари које је видела и урадила, изгубљене љубави, породица која више није жива, где је летовала? Има ли децу? Јесте ли некад правили списак ствари које су за бацање? Оне предмете, делове одеће – оне ствари које чувају ваше афинитете и који евоцирају места на којима сте били?

Па, Жорж Перек у књизи Живот упутство за употребу, је то урадио. На 600 страна у 99 поглавља дарује нам мноштво различитих живота у једном париском блоку током 60 година. Путујући по собама, спрат по спрат, улазећи кроз свака врата, добићете детаљан опис ствари (слике, намештај, лични предмети, одећа, храна…) и приче о судбинама станара, њиховим каријерама, породичним односима, међусобним везама… И, оно најважније – добићете сазнање како ти односи, та повезаност ствари и људи, људи и места утичу међусобно као у слагалици, где треба саставити слику читавог једног микрокосмоса и чудесних преплитања људских судбина, успомена и снова.

Додатно, та узајамна повезаност, показује Перек, узрокују следећем: шта утиче на финансијске изгледе; шта вам одређује рано кућно окружење, а шта односи са породицом, рођацима и родитељима; колико су важни љубавни живот и брак; као вас мењају деца, а како каријера и занимање; како се остварују (или не остварују) наде, жеље и циљеви; и колико су важни подсвесни ставови (стања). Његове приче и судбине су оружје које вам помаже да погледате ствари и људе у свом окружењу на другачији начин. Све то вам показује како да склопите слагалицу сопственог живота; да сваки део ставите на право место.

Како читати упутство

Сам Перек је за Живот упутство за употребу рекао: „Сан ми је да се читаоци играју са овом књигом, да користе индекс, да реконструишу, шетајући се кроз поглавља, раштркане приче, да виде (…) како све то кружи, како се конструише слагалица.“ Оцењујући ово дело, које је на њега пресудно утицало, Итало Калвино истиче: „Живот упутство за употребу је последњи прави догађај у историји романа. И то из много разлога: бескрајан план који се испуњава, новина књижевног израза, кратак преглед прозне традиције и енциклопедијски збир знања која обликују слику света, осећање данашњице која се састоји од нагомилане прошлости али и од вртоглавице над понором, истовремено присуство ироније и страха…” Доналд Кнут је сматрао да је Живот упутство за употребу вероватно највећи роман 20. века, а Пол Остер да је то књига коју би волео да је он сам написао. Није је написао, али му је књига Живот упутство за употребу помогла да напише своје приче и постане један од најпознатијих савремених писаца.

Живот упутство за употребу и вама може помоћи да будете на правом месту у право време; да сложите своју животну слагалицу.

Такође, може да вам помогне да избегнете катастрофе а истовремено да вас усмери ка вашим повољним  приликама; може да вам открије путеве до богатства, путеве до среће у љубави и браку… може да вам открије како да избегнете замке и препознате искушења и опасности.

Да ли ћете да пропустите ваше прилике за успех, као неки Перекови јунаци? Да ли ћете се спотаћи о замке које сте могли да избегнете? Уместо да ‘одморите мозак’, треба да га запослите. Јер, што ваш мозак више ради, он све боље ради. Подражавањем неких ликова и ситуација и избегавањем других, негативних-који вам се не допадају, ви, уствари, учите како да искористите ваш живот најбоље могуће.

Живот упутство за употребу вам нуди средства-делиће за најразличитије слагалице. Ваш је избор коју ћете изабрати да ваша слагалица вама буде најлепша. Ово упутство за употребу живота, као и сам живот, није једноставно и једнозначно, већ је његов садржај, а и значење, сакривено у расутим деловима слагалице, који морате пронаћи и слагати. Читавог живота.

 

Život uputstvo za upotrebu (romani)

Komplet ZA SVA VREMENA

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *