fbpx

Najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu je roman Čiji to trag vidim u krošnjama? Milana Vurdelje

Naš autor, Milan Vurdelja, i njegov roman Čiji to trag vidim u krošnjama? dobitnici su nagrade Zadužbine Veselina Lučića za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu.

 

U obrazloženju Žirija navedeno je da se roman, zamišljen kao unutrašnji portret srpskog slikara iz Bosanske Krajine, Lazara Drljače, ostvaruje kao zanimljiv eksperiment romansirane biografije u modernističkom ključu, te da predstavlja sa uspehom ostvareni eksperiment hibridizacije dokumenta i fikcije. Priča romana najvećim delom zasnovana je na nesvakidašnjoj biografiji slikara, čija je neobična sudbina poslužila Vurdelji kao predložak za narativ o umetniku i njegovoj sudbini u društvu. Pustinjački i asketski način života Lazara Drljače u Vurdeljinom romanu paradigma je egzistencijalne usamljenosti umetnika, njegove izdvojenosti iz sveta, na koju je primoran imperativom svog talenta i stalnom potrebom da svet koji ga okružuje sagledava na nekonvencionalan način, iz samo sebi svojstvene perspektive. U njegovom romanu značajnu ulogu imaju različite deskriptivne tehnike, kojima se istovremeno slikaju i spoljašnji i unutrašnji pejzaži, odnosno i ambijent u kojem se odvijaju zbivanja i psihološka preživljavanja glavnog junaka. Eksperimentalan karakter Vurdeljinog pripovedanja ogleda se i u nedostatku kontinuiranog izlaganja fabule; događaji su predočeni fragmentarno i hronološki nepovezano, onako kako iskrsavaju u junakovoj svesti, a epizodični način građenja narativa naglašen je čestim promenama pozicije pripovedača u vremenu i prostoru priče.

Čestitamo Milanu i radujemo se njegovim novim romanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *