fbpx

Martovska akcija – DAME BIRAJU!

Ovog meseca, DAME BIRAJU!

Nastavljamo sa mesečnim akcijama! Pošto delimo istu strast prema knjigama kao i naši čitaoci, a i početkom godine smo obećali da ćete VI birati koje će knjige biti na popustu, pitali smo 12 dama da preporuče svoje favorite! 

U periodu od 7. do 31. marta ostvarite 35% popusta na naslove koje preporučuju naše sjajne čitateljke. Ukoliko se odlučite za neku od ovih knjiga, na drugu i svaku narednu kupljenu knjigu u našem izdanju, ostvarujete dodatnih 5% popusta.

Nadamo se da ne treba ni da podsećamo da zapratite ove fantastične žene!

Spisak naslova koji su na akciji pogledajte ispod a sve naše naslove na linku:

https://www.plato.rs/kategorija-proizvoda/knjige/plato-knjige/

 

Ako jedne zimske noći neki putnik - Italo Kalvino

 
Upravo počinješ da čitaš najnoviji roman Itala Kalvina „Ako jedne zimske noći neki putnik”. Opusti se. Usredsredi se. Odagnaj svaku drugu misao. Pusti da svet koji te okružuje otplovi u zaborav…
 
Zvuči kao pokušaj hipnoze? U pitanju su prvi redovi gorepomenutog romana „Ako jedne zimske noći neki putnik” Itala Kalvina, ali da, ima smisla. Jer Kalvino ponekad ima baš hipnotišuće dejstvo - dok trepneš, pod njegovom si kontrolom, osvestiš se tek kada pucne prstima i knjiga se završi, i nisi baš načisto šta se dogodilo. A zapravo je vrlo prosto. Dogodio se Kalvino.
 
 
Malo je književnih dela koje bih „preporučila svima“, ali „Ako jedne zimske noći neki putnik“ Itala Kalvina opasno je blizu tituli „Za svakog čitaoca poneštoˮ. Ako volite napetu naraciju, ovo je roman za vas. Ako volite intelektualno poigravanje i vešto umetnute „znakove na putu“, i za vas je. Ako niste gadljivi na postmodernu i spremni da budete protagonist(kinj)a dela koje čitate, i vama preporučujem ovaj roman-igru.
A ako samo volite da čitate i zanima vas zašto je to tako, Kalvino nudi poneke odgovore, ali samo za one spremne na saradnju. 
A ako i ne volite da čitate, ima Kalvino i na to poneki komentar. No, morate ga sami pročitati. 😀
 
 

Genije - Klaus Cezar Cerer

 
Boris Sidis (amerikanizovano Sajdis) krajem 19. veka iz Ukrajine stiže u Ameriku, s ciljem da se nesputano razvija i edukuje, onako kako on želi. U želji da svet promeni isključivo obrazovanjem, rešava da svoju teoriju isproba na svom sinu Vilijamu i dokaže da svako dete može postati genije, ukoliko se odgaja i vaspitava na odgovarajući način. Slika malog Vilijama Sajdisa osvanuće u novinama samo par godina kasnije, s bombastičnim naslovom - "čudo od deteta".
 
Ova knjiga nije samo polemika o vaspitanju dece (koja je u ovo doba itekako dobrodošla) i životnim okolnostima s početka 20. veka, već je i neverovatna priča čoveka koji navodno do danas drži rekord za najviši IQ i njegovom putu kroz život, koji posmatra na sebi svojstven način.
 
 
Koliko mi to vredimo, i postoji li zaista sloboda? Da li je tanka nit između genijalnosti i ludila? I rađamo li se ili postajemo pametni? 
 
Središte ove izvanredne biografije jeste Vilijam Sajdis, jedan od najpametnijih ljudi u istoriji. Posluživši kao eksperiment svojim roditeljima, lišen bilo kakve dublje emocije i posledično bez razvoja socijalne i emocionalne inteligencije, dokazao je da svako u sebi nosi genijalnost ako se dovoljno radi sa detetom. U prvoj deceniji života je već držao nastavu na Harvardu, pričao nekoliko jezika, baratao istorijskim činjenicama i datumima.
Tuga koja preplavljuje ove stranice jeste to što Vilijam shvata da će poslužiti kao alatka za pokoravanje sveta, i da bi bilo najbolje da se povuče i živi neki skromniji život. Tražeći svoju slobodu i parče ispod neba, ova knjiga odiše mešavinom fikcije i stvarnosti, i preporučujem svima onima koji žele da se ostvare kao roditelji ili to već i jesu, kao i onima koje posebno zanima psihoanaliza i psihoterapija.
 
 

Saturnovi prstenovi - V. G. Zebald

 
Vrlo je zanimljivo pratiti Vinfrida Georga Zebalda po njegovom putovanju po Safolku u Engleskoj, kog odlikuju praznina i pustoš. Njegovo putovanje nije samo prostorno, već predstavlja jedan splet asocijacija kojima početna tačka jeste autorova impresija koja se različitim kracima širi u prošlost, sećanja, introspekciju. Zaokupljuju mu pažnju razni događaji iz istorije kao što su paljenje nemačkih gradova, slike iz Prvog svetskog rata,  logor Jasenovac, robovlasnička privreda, irsko pitanje, zatim književnik Tomas Braun, moreplovstva Jozefa Konrada, tužna Šatobrijanova ljubav, istorija svetlucavih haringi, svilarstvo... Prateći ovog izrazitog stilistu, može se steći osećaj levitiranja u nekoj antikvarnici, među retkim patiniranim, zaboravljenim predmetima, izumima i storijama, gde ga na rubu praznine, čije je ogledalo ništavilo, drži samo jedna svilena nit, nit satkana od priče, pričanja i sećanja.
 
 

Tvrdo srce zemlje - Benedikt Vels

 
Uvek se osmehnem kada je ugledam na polici i poželim da je zagrlim. Knjiga koja me je nenadano očarala! Pokazuje koliko je važno da imamo dobar temelj - ljubav, porodicu, prijatelje - svoj svet. Potvrđuje da je u osnovi svega majka. Dokazuje da osećanja možeš samo da osećaš.
A eufanholija je posebno osećanje, koje ćete otkriti kada pročitate ovu divnu knjigu.
 
 

Bučers Krosing - Džon Vilijams

 
Iako je daleko poznatiji po svom romanu Stoner, a za svoje prozno ostvarenje August je dobio američku Nacionalnu književnu nagradu, Bučers Krosing Džona Vilijamsa, navođen i kao njegovo prvo ozbiljno, zrelo djelo, nedovoljno je i priznato i poznato. Nezasluženo.
 
A ima sve: široko prostranstvo američkog zapada, ogromna krda bizona, mladog žutokljunca gladnog Divljine, prekaljenog lovca, ridikula, mali grad i u njemu salon, seksualne radnice, brijača, svratište, motel, prodavnicu tekstilne robe, preduzimljivog privrednika koji osluškuje potrebe tržišta. I trun Emersona i Melvila da najave šmek vremena i (ne)snalaženje čovjeka u onome što mu je dato.
 
 

Stoner - Džon Vilijams

 
Umeti tako jednim lagodnim stilom, nalik razgovoru između deke i unuke uz čaj i kolačiće, ispričati priču o liku čiji život ni po čemu nije neobičan, i koji se na prvi pogled (a verovatno i na drugi) nikad ne bi izdvojio iz mase...e to se zove umeće pisanja! Odmah po završetku čitanja, roman "Stoner" Džona Vilijamsa, smestila sam na policu sa mojim omiljenim pričama, jer čak i ako, poput glavnog lika romana, ne ostavimo nikakav trag za nama – lepota življenja ogleda se u strasti koju gajimo prema bilo kom aspektu života. I zato, potpuno neočekivano, prikriveno i nenametljivo, Vilijam Stoner, naizgled ni po čemu poseban lik, čije ime je “mlađima samo zvuk koji ne priziva nikakav osećaj prošlosti”, uvukao mi se pod kožu i slobodno mogu reći, postao deo mene.
 
 
Ono što je bajka za dete, to je Stoner za odraslu osobu. Knjiga koja prati jednog sasvim običnog čoveka, univerzitetskog profesora koji pokušava da se pronađe uljubavi, braku i poslu, možda i ne zvuči kao privlačno štivo, ali ono je zasigurno mnogima potrebno. Kao i protagonista ove knjige, i mi sami iz dana u dan vodimo jednolične živote, nadajući
se da će promena sama doći. Ali kada ona dolazi, i da li ikada? Da li je potrebno preduzeti nešto i koliku moć zapravo imamo kao pojedinci u velikom svetu, da sebe učinimo nečim većim odsvakidašnjeg? Vilijams svojim žustrim stilom u kome nema suvišnog, odgovara na ova pitanja i oslikava jedan život bez veličanja ili osude, prosto ga predstavljajući kakav jeste- ni valjan, ni
rđav.
Kao što jednom detetu koje čita bajku, princeze i zmajevi postaju stvarni, tako se i Vilijam Stoner utapa u naš svet i postaje neko poznat i blizak- rođak, komšija ili mi sami.
 
 

Žene, bajke, kraljice - Grupa autorki

 
Vreme bajki i pripovedanja je moje vreme, i apsolutno sam se saživela sa ovom divnom knjigom. Spisateljice nam ovde, svima dobro poznate bajke Ivica i Marica, Pepeljuga, Mala sirena i druge, donose na potpuno nov i specifičan način. One su ispunile neočekivan zadatak, ispunjena je eksplicitna ideja da su u bajkama ženski glasovi utišani. Ova subverzija bajki je zaista inovativno i divno predstavljena, na neortodoksni način, velika preporuka!
 
 

Nevidljivi gradovi - Italo Kalvino

 
Moj izbor su Nevidljivi gradovi Itala Kalvina. Ovo je knjiga koja se upija, iščitava, voli, čuva u sebi, pamti i kojoj se vraća. Knjiga za koju možete reći da govori o ljudima samima, možete reći da govori o konceptu grada, o turizmu, o lutanju, o osvajanjima, o vladarima, o duhu civilizacije, o istoriji, o prošlosti, o budućnosti, o pamćenju, o željama, o promenama - šta god da kažete, bili biste u pravu. Jer - šta uopšte čini jedan grad? Sećanja, želje, znakovi, imena, zvukovi, živi, mrtvi. Kroz priče o gradovima koji ne da nisu nevidljivi, već naprotiv - vidljiviji nego ikad - Kalvino priča o složenosti ljudskog iskustva, uma i duha.
 
 

Letnje laži - Bernhard Šlink

 
Od svih laži koje na ovom svetu postoje jedino valja biti uhvaćen u „Letnjim lažima” Bernharda Šlinka. Jer tim lažima, satkanim od žudnje, mirisnih noći, peska, stena i plavetnila, prosto ne može niko odoleti.

Protagonisti Šlinkovih priča često se sticajem okolnosti ili pak sputani svojim očekivanjima, nesigurnostima i strahovima nalaze na ničijoj zemlji, gde su prepušteni pravim letnjim olujama. Pravim malim dramama u kojima mnogi od njih vole preko svojih mogućnosti i veruju u sreću koja „nije htela da potraje”.

Šlinkovi junaci doživljavaju život „kao sudbinu koja se ne može menjati”. Na pozornici leta, oni teže da se kreću utabanim i pouzdanim stazama, uprkos nelagodnosti, skučenosti koju osećaju i sumnji što ih razdire. Uprkos tome što su svesni da bi samo jedna reč nešto promenila, oni je često ne izgovaraju, te tako ostaju neznanci s bližnjima. 

2 comment(s)

Poštovani, imate li nešto od Milorada Pavića na stanju, konkretno, “Predeo slikan čajem?” Za porudžbine od 2000,00 rsd, oslobodjena troškova dostave?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *