fbpx

ДА ЛИ ПРАВИТЕ ОВЕ ГРЕШКЕ СА СВОЈОМ ДЕЦОМ

ДА ЛИ ПРАВИТЕ ОВЕ ГРЕШКЕ СА СВОЈОМ ДЕЦОМ

Сви родитељи желе најбоље за своју децу. Међутим, добре намере врло често доводе до одлука или радњи које негативно утичу и на дететово учење и на каснији живот. Не каже се без разлога да је пут до пакла поплочан добрим намерама. Хиљаде људи је обећало себи да неће поновити грешке својих родитеља кад и сами постану родитељи. Па ипак, из жеље да помогну свом детету, чине нехотичне грешке које су штетне прво за успех у школи, а онда и за успех у животу.

Ево најчешћих родитељских грешака које ће се, готово сигурно, негативно одразити на развој дететове личности:

  1. Управљање дететовим временом до ситница

То су они родитељи који би хтели да им деца буду и најбољи спортисти, и уметници и полиглоте и научници. Они водају своју децу из једне активности у другу у времену између школе и спавања. Под таквим притиском дете ће или ‘пући’ или постати ‘робот’ без страсти и личности.

  1. Планирање дететовог будућег занимања

Сви знамо за родитеље који пред децу постављају очекивање да постану лекари, адвокати, инжењери… Унапред су им одредили каријеру. Таква деца, ако имају другачија интересовања, постану лоши у свом послу и, најчешће, незадовољни својим животом.

  1. Покровитељско решавање свих дететових проблема и задатака

Видели сте безброј ‘брижних’ родитеља који лебде изнад своје деце и, уместо њих, решавају им све проблеме. Чак им и школу бирају, пишу домаће задатке. Да деци буде ‘лакше’. Поред таквих родитеља дете никад не успе да развије способности неопходне за ‘стварни’ живот. Знате и сами да таква деца постану неуспешни и несрећни људи.

  1. Превише ослањање на школу и наставнике

Многи родитељи верују да су оцене и школско градиво најважнији. Они верују да су оцене мерило успеха и способности. Зато све препуштају школи и наставницима и очекују да добију готово дете које постиже најбоље резултате. Нажалост, најчешће није тако. Пратећи школски програм, наставници немају времена да се баве развијањем вештина и способности сваког ученика. Чак и кад се добијају одличне оцене, често се не развију емотивне и социјалне способности.

  1. Попустљивост

То су они родитељи који мисле да им је дете ‘савршено’. Они који деци све допуштају, који не признају да њихово дете може нешто да забрља, да погреши. Таква деца науче да се никад не суоче са последицама својих поступака. Кад одрасту, резултати и по њих и по околину могу бити врло непријатни и нежељени.

Пошто људи обично не виде своје а, готово непогрешиво, уочавају туђе погрешке, узмите ово најозбиљније. Као родитељи желите оно што је најбоље за вашу децу, али понекад бисте могли да им нанесете штету, а да тога нисте свесни. Како да избегнете ове и сличне грешке са својом децом погледајте ОВДЕ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *