Knez Mihailova br. 48 • 011/2625834 • plato.veleprodaja@gmail.com
dugme za pretragu

MOJA KORPA

korpa poručivanje knjiga

Bekovo poslednje leto

Među nama - pričamo o knjigama

"Ovaj, naoko mladalački, a zapravo veoma ozbiljan i slojevit roman, vrlo je dobro ogledalo i lakmus našoj srednjoj generaciji koja se silom prilika još uvek vodi kao mlada i koja stalno, pred istim izazovima kao junaci ovog romana, pokušava da razume sebe i ostvari se konačno."

 Mladalački roman-putovanja o junaku na pragu zrelog doba

 

Negde na prelazu između pigmalionskog motiva u književnosti (Bernard Šo) i mita (mit o Pigmalionu), i priče, takođe već legendom osenčene, o odnosu Mocarta i Salijerija, mladi nemački pisac Benedikt Vels gradi uverljivu, savremenu priču o vrlo prosečnom, netalentovanom gimnazisjkom profesoru muzičkog i njegovom učeniku, problematičnom doseljeniku iz Litvanije, sa vanserisjkim darom za komponovanje i izvođenje muzike.

 

Mladi Vels je ovim romanom vrlo smelo otvorio nekoliko intrigantnih tema i pokazao da na sasvim zreo način ume da ih razvije i izvede do kraja. Vodeći naraciju kroz svest glavnog junaka, Vels postavlja problem ostvarenosti i uspeha u sopstvenom životu. Njegov junak Robert Bek je čovek na razmeđi između mladosti i zrelog doba, koji u svojoj trideset sedmoj godini sumira prethodni život ne uspevajući da u njemu pronađe nikakav uspeh ili osećanje zadovoljstva. Naprotiv, okolnost da je u mladosti bio izbačen iz muzičkog benda, a karijeru završio kao nastavnik muzičkog, neprestano pothranjuje Bekovo osećanje promašenosti. Prepoznavanje vanprosečnog muzičkog talenta kod jednog od svojih đaka, Roberta Beka budi iz mrtvila u kojem se našao i odluka da od tog dečaka napravi muzičku zvezdu daje mu novi smisao.

 

Ono što pisca romana očigledno zanima jeste preispitivanje unutrašnjih motiva koji junake podstiču na određene velike korake u životu. On svog junaka gradi kao izrazito nestabilnog čoveka, koji se stalno preispituje. Koliko god da je oduševljenje Raulijevim talentom iskreno kod Beka, njegova namera da ga plasira na muzičku scenu u stalnom je lomljenju između prijateljskog, profesionalnog gesta i krajnje sebične želje da predstavi i proslavi sebe kao uspešnog muzičkog menadžera. 

 

Benedikt Vels

Nestabilni odnos između učitelja i učenika, koji se klacka između iskrenog prijateljstva i nepoverljivosti, dobiće svoje čvrsto uporište uz pomoć trećeg junaka, Bekovog prijatelja, Afro-Nemca Čarlija. Takođe psihološki nestabilan, hipohondar Čarli je za razliku od Beka i Raulija neopterećen ambicijom i sujetom, pa njegovo nesebično prijateljstvo predstavlja uzor za obojicu. Putovanje kolima od Minhena do Istanbula, na koje njih trojica kreću, predstavljaće duboko i bolno preispitivanje njihovih odnosa ali i svake ličnosti same sa sobom. Benedikt Vels je uspeo u ovom delu romana da se poigra sa filmskim žanrom „road movie“, gradeći roman-putovanja, i da kroz uzbudljivu, komičnu avanturu provede svoje junake od same ivice propasti do konačnog smirenja u samospoznaji.

 

Baveći se temom prijateljstva, sposobnosti davanja sebe za drugoga, Benedikt Vels u ovom romanu istovremeno aktuelizuje vrlo atraktivnu evropsku, posebno nemačku, temu uklapanja emigranta u evropsko društvo. Oslikavši Čarlija, pripradnika druge generacije afričkih doseljenika, kao neuspešnog dilera droge, a mladog Raulija, emigranta iz Litvanije, koji, neprihvaćen među drugovima u školi, uporište nalazi u konzumiranju droge sa na isti način odbačenim klincima, Benedikt Vels pokazuje kako predrasude društva stvaraju nove probleme iz kojih proizlaze potresne ljudske tragedije. 

 

 

 

Pogledajte stranicu o knjizi i poručite knjigu!