Knez Mihailova br. 48 • 011/2625834 • plato.veleprodaja@gmail.com
dugme za pretragu

MOJA KORPA

korpa poručivanje knjiga
naslovna > knjige > Posebna izdanja >
Beskrajni spiskovi
Godina izdanja: 2011.
Broj strana: 408 str.
Format: 20cm
Pismo: latinica
Povez: tvrd
ISBN: 978-86-447-0535-2

Beskrajni spiskovi

Umberto Eko

Knjigom Beskrajni spiskovi Umberto Eko zaokružuje svoj enciklopedijski rad na polju umetnosti koji je započeo knjigama Istorija lepote i Istorija ružnoće. U obe te knjige on je razvijao teorijski solilokvij o pojmovima lepote i ružnoće korz istoriju književnosti, umetnosti, filozofije.

Svoja razmišljanja Eko ilustruje citatima iz velikih dela svetske književnosti kao i likovnim i vajarskim reprodukcijama. Isti princip on primenjuje i u knjizi koja je pred nama. Njena tema jeste fenomen spiskova. Eka zanima otkuda dolazi potreba čovečanstva da nabraja i katalogizuje pojave i dobra koja čine njegov svet. Polazi od teze da postoje praktični spiskovi kao što su spiskovi knjiga jedne biblioteke odnosno katalozi i, s druge strane, spiskovi koji ne nastaju iz praktične potrebe nego zbog toga da bi se uspostavila veza između inače udaljenih pojmova ili samo zbog melodičnosti ili vizuelne neobičnosti takvih, gotovo beskrajnih, nizova. Kao prvi spisak koji nastaje iz težnje da se haotična razbacanost pretvori u red, Eko ističe Homerov spisak brodova u Ilijadi, a potom kroz istoriju književosti uočava još mnogo takvih reprezentativnih, vrtoglavih spiskova.

Izbor likovnih dela koja demonstriraju temu knjige ne zaostaje ni najmanje za prethodnim dvema knjigama iz ove, slobodno rečeno, trilogije. I u pogledu dizajna i stila ova knjiga se nadovezuje na prethodne dve sa kojima čini lepu teorijskio-likovnu fazu Ekovog stvaralaštva.