Kategorije izaberi svoju

Rečnik zaljubljenika u Latinsku AmerikuBeletristika / Eseji

Rečnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku

Broj pregleda: 597

Autor: Mario Vargas Ljosa

Izdavač: SLUŽBENI GLASNIK

Kategorija: Beletristika / Eseji

Na sajtu od: 14.03.2012.

ISBN:

Kupi:

Cena: 1.490,00 din.

Cena sa uračunatim popustom za članove: 1.341,00 din

Napomena:

Cena dostave za Srbiju iznosi 180,00 din

Kratki opis

Rezime

Mario Vargas Ljosa je čovek svih strasti, a prevashodno strasti pisanja. Tokom čitavog života ispoljavao je strasnu ljubav prema Latinskoj Americi. Stoga je sve odrednice u Rečniku zaljubljenika u Latinsku Ameriku vremenski označio. Razumljivo je što se piščeva misao, podsticana ljubavlju i strašću, menjala u toku pola veka. „Sve do danas ne prestaju moje zanimanje, radoznalost i strasna ljubav prema tom složenom, tragičnom, neobičnom svetu ogromne stvaralačke nadarenosti, neopisivih stradanja i patnji, u kome se najdivniji oblici kulture mešaju sa najgroznijim varvarstvom“ (M. V. Ljosa).

Biografija autora

Biografija

Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi, u Peruu 1936. godine.

Iako je u Pjuri izvedena jedna njegova drama i objavljena zbirka priča Šefovi, koja je dobila nagradu "Leopoldo Alas", postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće Seix Barral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine.

Njegov drugi roman Zelena kuća, objavljen 1965, dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu Romulo Galjegos.

Potom je objavio dramska dela (Gospođica iz Takne, Kati i nilski konj, La Čunga, Ludak sa balkona i Lepe oči, ružne slike), studije i eseje (kao Neprekidna orgija, Istina o lažama i Izazov nemogućeg), sećanja (Riba u vodi), priče (Štenad) i, pre svega, romane: Razgovor u katedrali, Pantaleon i posetiteljke, Tetka Hulija i piskaralo, Rat za smak sveta, Povest o Majti, Ko je ubio Palomina Molera?, Pripovedač, Pohvala pomajci, Lituma u Andima, Jarčeva fešta i Raj na drugom ćošku.

Dobio je najvažnije književne nagrade, od već spomenutih do nagrade Servantes, nagrade Princa Asturije, PEN/Nabokov i Grinzane Cavour.


Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine.

  

Sajam