Kategorije izaberi svoju

Quo vadisBeletristika / Romani

Quo vadis

Broj pregleda: 2362

Autor: Henrik Sjenkjevič

Izdavač: PROSVETA BEOGRAD

Kategorija: Beletristika / Romani

Dodatno: Istorijski romani

Na sajtu od: 30.10.2009.

ISBN: 29969

Kupi:

Cena: 1.296,00 din.

Cena sa uračunatim popustom za članove: 1.166,40 din

Napomena:

Cena dostave za Srbiju iznosi 180,00 din

Kratki opis

Rezime

Quo vadis?" je najznacajnije i najpopularnije Sjenkjevicevo delo, prevedeno na vise od 50 jezika i ekranizovano nekoliko puta. Roman opisuje nastanak hriscanstva u Rimu prvog veka za vreme vladavine cara Nerona, kroz ljubavnu pricu mlade hriscanke Ligije. Poruka romana koji se cita kao slavljenje vere i nade, tumaci se i kao Sjenkjevicev doprinos borbi protiv represije ... Nobelova nagrada za knjizevnost 1905.

Biografija autora

Biografija

(polj. Henryk Sienkiewicz) (Vola Okžejska, Poljska, 5. maj 1864. - Vevej, Švajcarska, 15. novembar 1916.), bio je poljski književnik. Za roman Quo vadis nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost 1905.

Studirao je filologiju u Varšavi, a s putovanja po Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj slao je poljskim novinama putopise pod pseudonimom Litvos (Litwos). Proputovao je Ameriku, Evropu i Afriku.

Nakon povratka u Poljsku, posvetio se proučavanju istorije, što je za rezultat imalo veliku književnu trilogiju o Poljskoj sredinom 17. veka: „Ognjem i mačem", „Potop" i „Pan Volodijovski".

Bio je neizmerno popularan u Poljskoj. Godine 1900. nacionalnim doprinosima je skupljeno dovoljno sredstava da mu se kupi dvorac u kojem su živeli njegovi preci.

 

Sajam