Knez Mihailova br. 48 • 011/2625834 • plato.veleprodaja@gmail.com
dugme za pretragu

MOJA KORPA

korpa poručivanje knjiga
naslovna >
autori

Poznati domaći i strani autori

Bernhard Šlink

Bernhard Šlink jedan od najpoznatijih savremenih nemačkih pisaca. Po osnovnoj profesiji on je pravnik sa dugim stažom profesora javnog prava i filozofije prava na nemačkim i američkim univerzitetima, i sudije pokrajinskog ustavnog suda. Teme kojima se u svojim delima bavi su bliske teoriji pa i praksi prava. Njegov najpoznatiji roman je "Čitač". Objavio je i romane "Gordijev čvor", "Povratak kući" i "Vikend", zbirke priča "Bekstva od ljubavi" i "Letnje laži". (pročitaj više)

Nikolo Amaniti

Nikolo Amaniti je italijanski pisac, rođen u Rimu. U svet književnosti ušao je romanom "Škrge" i zbirkom priča "Blato". Svetski upeh postigao je romanom "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom". Posle njega usledili su romani "Ne bojim se", "Poslednja Nova godina", "Kako Bog zapoveda", koji je ovenčan najprestižnijom italijanskom književnom nagradom Strega, "Zabava može da počne", "Ja i ti". (pročitaj više)

Rastko Petrović

Rastko Petrović je rođen 1898. u porodici koja je imala još jednog umetnika - njegovu sestru Nadeždu, čuvenu slikarku. Pored književnog dela po kome je poznat, u dva navrata je službovao kao diplomata Kraljevine Jugoslavije. Politička situacija nepovratno je uticala na njegovo delo. Kao sedamnaestogodišnjak, zajedno sa porodicom prelazi Albaniju. Posle povlačenja sa vojskom preko Albanije, odlazi u Pariz gde studira prava, književnost i istoriju umetnosti. U Parizu se upoznaje sa avangardnim umetničkim i književnim krugovima, među njima i sa budućim nadrealistima. (pročitaj više)

Ernesto Sabato

Ernesto Sabato (24.06.1911 - 30.04.2011) je bio argentinski književnik. Doktorirao je na Universidad de la Plata fiziku i filozofiju. Smatra se jednim od najznačajnijih argentinskih pisaca. Pre književne karijere bavio se fizikom, najpre u okviru Fondacije Kiri, a potom i kao profesor na Univerzitetu la Plata. Nauku ostavlja 1945. godine i započinje književni rad. Iako je veliki pisac, napisao je samo tri romana, i mnoštvo eseja. Ti romani čine trilogiju i bave se problemom ludila i mračnim stanjima uma kao što su nasilje, rodooskrnavljenje, manija proganjanja. (pročitaj više)

Luj de Bernijer

Luj de Bernijer je rođen 1956. u Norfolku, jugoistočna Engleska. Diplomirao na Univerzitetu u Mančesteru. Pre nego što je postao pisac, Luj de Bernijer bio je: dostavljač, vrtlar, automehaničar, profesor filozofije. Deo mladosti proveo je u Kolumbiji, a boravak u zemlji vojne diktature i narkobosova inspirisao je ovog pisca da napiše "Kolumbijsku trilogiju". Prvi od ta tri romana, "Rat don Emanuelovog donjeg sveta" Plato je objavio 2009. De Bernijer je svetsku slavu stekao romanom „Mandolina kapetana Korelija“ (Plato 2000), a veliki uspeh imali su i romani "Ptice bez krila" i "Partizanova kći".(pročitaj više)

Tomas Man

Tomas Man (Libek, 6. jun 1875. - Crih, 12. avgust 1955.), nemački književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Autor koji svojom prozom obeleževa kako nemačko govorno područje tako i stvaralaštvo šireg evropskog i svetskog književnog kruga u prvoj polovini 20. veka. Najznačajnija dela su mu romani Budenbrokovi, Čarobni breg, Doktor Faustus, Ispovesti varalice Feliksa Krula, Josif i njegova braća i novele: Smrt u Veneciji, Tonio Kreger i Mario i Mađioničar. (pročitaj više)

Domaći autori